You are currently viewing Muutoksen ensimmäinen askel: Ajattelutavan muuttaminen
ajattelu, muutos

Muutoksen ensimmäinen askel: Ajattelutavan muuttaminen

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Muutos
  • Artikkelin kommentit:0 kommenttia

Ensimmäinen askel kohti onnistunutta muutosta on ajattelutavan muuttaminen. Moni ihminen on vuosikausien ajan kärsinyt ylipainosta, kroonisista sairauksista tai työttömyydestä. Osa puolestaan on ollut sinkkuna useamman vuoden ja haluaisi perustaa perheen. Moni ihminen haluaa muutosta omaan elämäänsä, mutta on saattanut menettää uskon muutoksessa onnistumiseen ja luovuttanut. Ensimmäinen askel muutoksessa onkin alkaa ajatella, että onnistunut muutos on itselle mahdollisista, siitä huolimatta, että epäonnistuneita yrityksiä on saattanut olla lukuisia.

muutos

Riippumatta menneisyydestäsi, muutos on sinulle mahdollista.

Muuta sisäistä puhetta

Suurin osa ihmisten ajatuksista on samoja kuin eilen, samoja kuin viime viikolla ja samoja kuin viime vuonna. Ei siis mikään ihme, että muutoksia ei tapahdu. Alkuvaiheessa oleellista on tulla tietoiseksi omista ajatuksista. Monet ajatuksista pyrkivät ylläpitämään vallitsevaa tilaa, sairautta, työttömyyttä ja esimerkiksi ylipainoa, vaikka se tuottaa mielipaa. Tuo on tuttua ja sitä on helppo ylläpitää. Muutos vaikka se olisi positiivinen muutos, saattaa jännittää ja täten ajatukset pyrkivät vastustamaan sitä. Toisaalta oma uskomusjärjestelmä ja ajatukset aikaisempien epäonnistumisten takia saattavat myös hokea, ettei muutos ole mahdollista koska ennenkin on epäonnistuttu.

Sisäisellä puheella tarkoitetaan omia päivittäisiä ajatuksia. Muutoksen onnistumisen kannalta oleellista on tietoisesti lähteä muuttamaan sisäistä puhetta positiiviseen suuntaan niin, että sisäinen puhe tukee ja kannustaa henkilökohtaiseen muutokseeen. Ylipainoisella henkilöllä sisäinen puhe saattaa muutoksen alkuvaiheessa vaikeuttaa kuntosalille lähtöä keksien mitä erilaisempia syitä, miksi salille ei kannata lähteä. Kun aikansa kuuntelee tällaisia ajatuksia vie sohva helposti voiton salista. Ja kas kummaa seuraavanakin päivänä sohva tuli valittua ihan kuin huomaamatta.

Monet ihmiset ovat erinomaisia keksimään tekosyitä, miksi nyt ei ole oikea aika aloittaa muutosta, miksi muutos tulee epäonnistumaan ja mitä kaikkea onkaan tärkeämpää tehdä juuri nyt kuin aloittaa muutosta. Asian voisi kääntää kuitenkin toisinpäin ja alkaa keksiä syitä, miksi juuri nyt kannattaa aloittaa muutos, miksi muutos on prioritiiteltiin kärkipäässä ajankäytössä ja miksi muutos tulee onnistumaan.

Muutosta hankaloittaville ajatuksille voi sanoa STOP ja muuttaa ajatukset nopeasti muutosta tukevaksi. Ajatusten muuttaminen on taito siinä missä muutkin asiat. Kun toistaa riittävän monta kertaa muutosta tukevia ajatuksia alkavat ne voimistua ja toiminta alkaa seurata uutta ajatusmallia.

Itseään on hyvä kehua tietoisesti muutoksen alkutaipaleella pienistäkin onnistumisista. Näin muutoksen uudet käytös- ja ajatusmallit vahvistuvat. Kun ajatuksia alkaa muuttamaan ja ne johtavat toimintaan, alkaa henkilö entistä enemmän uskoa omaan muutosprosessiinsa. Tästä seuraa positiivinen kierre. Kun henkilön luottamus muutoksessa onnistumiseen vahvistuu, alkaa hän muuttamaan ajatustapojaan lisää ja toimimaan entistä aktiivisemmin.

Lisätietoa aiheesta kirjassa: Virolainen & Virolainen. 2019. Onnistunut muutos – sisäisestä muutoksesta ulkoiseen muutokseen. Viisas elämä.

Vastaa