You are currently viewing Muutoksen haastavuus
Usko omaa osaamiseensa lisää positivisuutta ja motivaatiota onnistuneen muutosprosessin läpiviemisessä

Muutoksen haastavuus

  • Artikkelin kirjoittaja:
  • Artikkelin kategoria:Muutos

Henkilökohtaisen muutoksen tekeminen on ihmisille usein todella haastavaa. Ihminen pyrkii mieluummin säilyttämään vallitsevan olotilan status quon kuin muuttamaan käyttäytymistapojaan. Tilastot puhuvat muutoksen haastavuuden puolesta:

  • 90–98 % ihmisistä epäonnistuu uudenvuodenlupauksen pitämisessä
  • 5 % painonpudottajista kykenee pudottamaan painoa ja säilyttämään sen yli vuoden ajan.
  • 70 % yhdysvaltalaisista, jotka ottavat lainan maksaakseen sillä luottokorttimaksunsa, ovat kahden vuoden sisällä vähintään yhtä suuressa velkatilanteessa
  • 90–98 % ihmisten tekemistä uudenvuodenlupauksista epäonnistuu. Täten hyvin harva ihminen kykenee pitämään uudenvuodenlupauksensa. Noin 80 % on lipsunut lupauksestaan jo ensimmäisen kahden viikon aikana.

Muutoksen pysyvyys

Moni on aluksi todella innostunut muutoksesta. Esimerkiksi kesäloman jälkeen moni haluaa karistaa ylimääräisiä painokiloja vyötäröltä ja säntää salille treenaamaan. Monella into laantuu kuitenkin viimeistään kuukauden päästä ja mahdolliset laihdutetut kilot ovat kertyneet takaisin parissa viikossa. Muutos on jäänyt kokeiluksi, eikä siitä ole tullut uutta toimintatapaa arkeen.

Monia muutoksessa epäonnistuminen lannistaa jopa niin paljon, että he ovat luovuttaneet itsensä suhteen. He ovat sopeutuneet epätyydyttävään olotilaan. Heillä saattaa olla paljon ylipainoa, raha-asiat retuperällä ja erilaisia sairauksia. Sen sijaan, että he pyrkisivät etsimään epätyydyttävään olotilaan pysyvämpää ratkaisua on moni nostanut kädet pystyyn luovuttamisen merkiksi.

Uusi identiteetti

Moni ihminen elää elämäänsä menneisyydestä ja nykytilasta käsin, sen sijaan että visio onnellisemmasta tulevaisuudesta inspiroisi heidän käytöstä. Ylipainoinen henkilö saattaa ajatella olevansa ylipainoinen identiteettitasolla. Samoin vähän koulutettu henkilö saattaa identifioitua tyhmäksi ja käyttäytyä sen mukaisesti. Sen sijaan mikäli kykenee murtamaan vanhan identiteetin ja luomaan tulevaisuuden vision mukaisen vision, alkaa tuo inspiroiva identiteetti ohjata käytöstä.

Eräs mies oli kymmeniä kiloja ylipainoinen. Hän halusi laihduttaa ja loi itsestään vision normaalipainoisena miehenä. Hän meni vaatekauppaan ja osti normaalipainoisen miehen kokoisen hieno puvun. Myyjä kysyi:”Kenelle ostat tämän puvun?” Mies sanoi ostavansa puvun itselleen. Myyjä purskahti nauruun. Hän ei uskonut, että puku olisi miehelle. Mies oli kuitenkin sitoutunut visioon. Puku oli sopiva hänen vision mukaiselle miehelle sopiva. Hän alkoi käyttäytyä kuin olisi normaalipainoinen. Hän pienensi annoskokoaan lausella, hän alkoi liikkua ahkerammin ja näiden seurauksena hän alkoi laihtua. Puolentoista vuoden jälkeen hän oli laihtunut monta kymmentä kiloa ja hänen energiatasonsa oli parantunut huomattavasti. Huomattavaa miehen muutosprojektissa oli se, että hän ajatteli pitkäjänteisesti. Hän toimi uuden identiteetin mukaisesti, ei vanhan ylipainoisen miehen identiteetin mukaisesti. Hän muutti arkisia tapojaan ja vei muutoksen toiminnan tasolle.

Riippumatta siitä, mikä nykyinen tilasi on, voit muuttaa tilaasi positiivisemmaksi.

Lisätietoa
Virolainen, H. & Virolainen, I. 2019. Onnistu muutoksessa – Sisäisestä muutoksesta ulkoiseen muutokseen. Viisas elämä.